Kings of Leon: reportáž z Vídně

Vydáno 13.12.2010 | autor: redakce

Američtí rockeři Kings of Leon jsou na vzestupu a právě jedou turné k aktuální desce Come Around Sundown. Koncertní zastávku v sousedním Rakousku jsme si proto nemohli nechat ujít.

Kings of Leon: reportáž z Vídně Kings of Leon: reportáž z Vídně

KINGS OF LEON
VÍDEŇ, STADTHALLE, 4. 12.


Americká parta relativně mladých muzikantů okouzluje poměrně dřevní muzikou ovlivněnou 70. lety a bluesovými postupy. Přesto, nebo právě proto, je jejich publikum vesměs dost mladé. Vídeňská Stadthalle byla adventně nazdobena, ostatně jako skoro vše ve Vídni. Mrazivý večer odstartovali The Whigs, garagerocková sestava z amerického města Athens, která s KOL jede skoro celé současné turné. Nepředvedli nic oslnivého, ale post slušné kapely schopné bez ostudy hrát před vyprodanou halou potvrdili.


Hlavní hvězdy se dostavily po nepříliš otravné pauze a ukázaly, že retro muzika dokáže nadchnout i mladinké posluchače. Jakkoli celý jejich koncert odkazoval na muziku, jaká už je dobře známá a slyšená, daly své show takovou šťávu, že působilo jako naprosto správná věc, že hrají tady a teď. Frontman Anthony Caleb Followill se omlouval, že je nachlazený, ale stejně nešlo o oslnivou hlasovou ekvilibristiku zpěváka, ale o přesvědčivě se hrnoucí, kolektivní dílo. Aktuální deska Come Around Sundown i předchozí čtyři alba poskytují Kings of Leon dostatek povedených a poměrně pestrých skladeb, ze kterých se dá sestavit dobrý setlist koncertu. Působili živě a radostně - než vydali novou desku, slibovali temné album ovlivněné grungem, ale jak deska, tak koncert vyzařují radost ze života.



Jejich lehce (ale jen lehce) updatovaná show, dobře vygradovaná, dynamická a plná energie, stála za vidění. Nehráli extra dlouho, neutápěli se v dlouhých proslovech, všeho bylo akorát. Stejně to je s jejich hudbou. S energickou pracovitostí použijí to, co funguje, a včas vezmou kramle. Berte, nebo nechte být. Po tomhle koncertě bych řekla, že lepší je brát.

5/7 

text Jana Kománková, foto promo kapely

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít